קרן השתלמות בשמירת הריון

הפקדות לקרן השתלמות בתקופת שמירת הריון – כל מה שצריך לדעת

Getting your Trinity Audio player ready...

קרן השתלמות היא מהחסכונות המשתלמים ביותר לעובד בישראל – אבל מה קורה איתה כשהעובדת יוצאת לשמירת הריון? האם המעסיק עדיין מחויב להפקיד? מה עם הוותק שנצבר? ומה כדאי לעשות כדי למנוע פגיעה עתידית בזכויות?

במאמר זה נסקור בצורה מקצועית, נגישה ומעמיקה את כל ההיבטים הרלוונטיים של הפקדות לקרן השתלמות בתקופת שמירת הריון – למעסיקים, לעובדות וליועצים מקצועיים בתחום.

מהי קרן השתלמות ולמה היא כל כך משתלמת?

קרן השתלמות היא קופת חיסכון לטווח בינוני עם תנאים מועדפים. היא הוקמה במקור למטרות השתלמות מקצועית, אך כיום היא מהווה אפיק השקעה אטרקטיבי לכלל העובדים – בזכות הטבות מס, תשואה נאה, נזילות יחסית, וגמישות תפעולית.

יתרונות מרכזיים:

  • פטור ממס רווח הון על הרווחים עד לתקרת ההכנסה החייבת.
  • נזילות מלאה לאחר 6 שנים בלבד (או 3 שנים במקרה של השתלמות).
  • הכספים בקופה צוברים תשואות לאורך זמן, בזכות חשיפה לשוק ההון ודמי ניהול נמוכים.
  • אפשרות להשקיע לפי מסלולים מותאמים אישית בהתאם לרמת הסיכון המועדפת, המטרות והיעדים שלכם.

לקריאה נוספת על קרן השתלמות

קרן השתלמות בשמירת הריון

מהי שמירת הריון?

שמירת הריון היא מצב רפואי שבו רופא קובע כי המשך העבודה עלול לסכן את בריאות האישה ההרה ו/או את העובר. במצב כזה העובדת מקבלת אישור רשמי להפסקת עבודה לפרק זמן מסוים, ולעיתים אף עד הלידה.

במצב זה, העובדת מפסיקה לעבוד, ונוצר מצב של ניתוק יחסי עובד מעביד בתקופת שמירת ההריון. בתקופה זו העובדת אינה זכאית לתשלום שכר עבודה ולרוב היא מקבלת גמלת שמירת הריון מהמוסד לביטוח לאומי (אם עומדת בתנאים).

האם המעסיק מחויב להמשיך להפקיד לקרן השתלמות בזמן שמירת הריון?

לפי פסיקה והנחיות ביטוח לאומי- לא. בזמן שמירת הריון, העובדת לא מקבלת שכר מהמעסיק אלא גמלה מביטוח לאומי, ולכן המעסיק אינו מחויב להמשך הפקדות לקרן ההשתלמות.

הסיבה לכך היא פשוטה – מאחר שאין שכר, אין חבות להפרשות סוציאליות (כולל קרן השתלמות). זאת בניגוד לחופשת לידה, שבה קיימת התייחסות שונה בתנאים מסוימים (לפי חוזים או הסכמים קיבוציים).

מה המשמעות מבחינת החיסכון?

בזמן שמירת הריון לא מתבצעות הפקדות חדשות לקרן ולכן החיסכון הצבור אינו ממשיך לגדול באותו קצב. אך מנגד, הקרן ממשיכה לצבור רווחים מההשקעות. הוותק בקרן ממשיך להיספר, שכן אין תלות בין ההפקדות לותק של הקרן.

האם העובדת יכולה להפקיד עצמאית לקרן בזמן שמירת הריון?

אם את שכירה, אז לא ניתן לבצע הפקדה עצמאית לקרן השתלמות קיימת. הפקדות אלה מחייבות תלוש שכר מהמעביד והוא זה שמעביר את הכספים בפועל לקרן.

האפשרות היחידה העומדת לרשותך היא אם במקביל לשמירת ההריון יש לך הכנסות גם כעסק עצמאי, ואז ניתן לפתוח קרן השתלמות לעצמאית ולהפקיד לה עצמאית לפי הכללים. לקריאה נוספת על קרן השתלמות לעצמאיים

מה קורה לוותק שנצבר בזמן שמירת הריון?

אחת השאלות הנפוצות ביותר היא האם תקופת שמירת הריון מאפסת את הוותק שנצבר. את התשובה היא – לא! הוותק מתחיל להיספר מההפקדה הראשונה שלכם לקופה ואין כל קשר בין ההפקדות השוטפות לותק בקופה. גם אם יש חודשים (או שנים) ללא הפקדה, הוותק אינו מתאפס. משיכה בפטור ממס תתאפשר לאחר 6 שנים מההפקדה הראשונה – גם אם בשנים אלה לא הופקד דבר.

טבלת סיכום – קרן השתלמות בזמן שמירת הריון

סעיףמצב רגילבמהלך שמירת הריון
הפקדות שוטפותכן, בהתאם להסכם העסקהלא
חובת מעסיקכן, אם כך סוכם בהסכם העסקה.לא
אפשרות הפקדה במעמד שכירלאלא
אפשרות הפקדה במעמד עצמאיכןכן
המשך צבירת תשואהכןכן
המשך צבירת ותקכןכן

טיפים לעובדות בהיריון היוצאות לשמירה

  1. בצעי התאמה למסלול ההשקעה שלך, חשוב שמסלולי ההשקעה ישקפו את המטרות, היעדים והיכולת שלך להכיל תנודתיות גבוהה.
  2. אל תתפתי לפדות את הקופה בזמן שמירת ההריון, שמרי על ההטבות במס ובנזילות לעתיד. פדיון הקופה פוגע באפקט הריבית דריבית, ובשורה תחתונה פוגע לך בחיסכון.
  3. המשיכי לעקוב אחר הקופה שלך, בין אם קרן ההשתלמות שלך בהראל ובין אם קרן ההשתלמות במור, תמיד שווה לעקוב אחר הקופה ולראות שהכסף שלך עובד עבורך. היכנסי לאזור האישי של קרן ההשתלמות שלך ובחני את הדברים.
  4. התייעצי עם סוכן ביטוח פנסיוני – ייתכן שניתן לבצע התאמות במוצרי החיסכון לטובתך.

רוצים שנדבר? השאירו פרטים כאן

מאמרים נוספים שכדאי לקרוא