Getting your Trinity Audio player ready...
|
קרן השתלמות היא אחד הכלים הפיננסיים המשתלמים ביותר לשכירים ולעצמאים בישראל. היא נהנית מהטבות מס משמעותיות, נזילה לאחר 6 שנים, ומהווה גם כלי חיסכון וגם אמצעי לצמיחה כלכלית. אך מה קורה להפקדות לקרן ההשתלמות במהלך חופשת לידה? האם המעסיק ממשיך להפקיד? האם יש הבדל בין גברים לנשים? ומה קורה כאשר החופשה מתארכת? במאמר זה נעשה סדר בסוגיה החשובה של הפקדות לקרן השתלמות בתקופת חופשת לידה – ונענה על כל השאלות הרלוונטיות.
מהי קרן השתלמות?
קרן השתלמות היא קופת חיסכון לטווח בינוני שנועדה במקור למימון השתלמויות מקצועיות, אך כיום משמשת בעיקר כאפיק חיסכון פטור ממס אטרקטיבי במיוחד.
בקרן ההשתלמות, ב6 השנים מהפקדה ראשונה הקופה אינה נזילה, אך בחלוף 6 שנים הקופה הופכת לנזילה. מהרגע שהקופה נזילה ניתן יהיה למשוך את הכסף ללא תשלום מס רווחי הון.
מי מפקיד לקרן השתלמות?
אם אתם עובדים כשכירים אזי ההפקדה נעשית על ידי העובד והמעסיק כאשר כל אחד מפקיד את חלקו לקופה. העובד מפריש עד 2.5% משכרו והמעסיק מוסיף עוד 7.5% מהשכר. לקריאה נוספת על קרן השתלמות לשכירים
עובדים עצמאיים מפקידים באופן עצמאי עד 4.5% מהכנסתם החייבת אשר יוכרו להם כהוצאה לצרכי מס. כאשר תקרת ההפקדה היא לפי הכנסה של 293,397 ש"ח (נכון לשנת 2025). לקריאה נוספת על הטבות המס בקרן השתלמות לעצמאיים
זכויות פנסיוניות בחופשת לידה
חופשת לידה בישראל מוגדרת כתקופה בה העובדת נעדרת מהעבודה לצורך לידה והורות. במהלך תקופה זו נשמרים לה זכויות רבות, אך קיימת הבחנה בין תקופת חופשת הלידה המוגדרת בחוק לבין הארכת חופשה ללא תשלום (חל"ת).
אורך חופשת הלידה
- אורך חופשת הלידה הבסיסית הוא 15 שבועות.
- נשים שעבדו לפחות שנה אצל אותו מעסיק זכאיות ל-26 שבועות (חופשת לידה מלאה).
- מתוך זה, 15 שבועות מוגדרים כתקופת לידה והורות והיתר נחשב חל"ת (חופשה ללא תשלום).

האם המעסיק חייב להמשיך להפקיד לקרן השתלמות?
בתקופת חופשת הלידה (15 השבועות הראשונים)
אם העובדת הייתה זכאית לקרן השתלמות ב6 החודשים שקדמו לחופשת הלידה אז כן! במקרה זה, המעסיק חייב להמשיך להפקיד, גם אם היא לא מקבלת שכר, כי מדובר בהיעדרות שמוגדרת בחוק. את חלקה של העובדת יוכל המעסיק לקזז לה לאחר חזרתה לעבודה.
בתקופת חופשה ללא תשלום (אחרי 15 השבועות)
מהרגע שתמו 15 השבועות הראשונים, המעסיק אינו מחויב להמשיך להפקיד לקרן ההשתלמות, מאחר וזו תקופה שאין בה זכאות לזכויות סוציאליות.
חופשת לידה לגברים – האם הזכויות זהות?
במידה והאב מחליף את האם לאחר תקופה מסוימת או שלוקח חופשת לידה בעצמו (בהתאם לחוק), הוא יהיה זכאי לזכויות דומות. כאשר גם עבורו, בתקופה בה הוא נמצא בחופשת לידה על פי חוק, המעסיק מחויב להמשיך להפקיד לקרן ההשתלמות (אם הייתה כזו לפני כן). ואילו ברגע שהתקופה מוגדרת כחל"ת – שוב, אין חובת הפקדה של המעסיק.
חשיבות ההמשכיות בקרן ההשתלמות
רצף הפקדות בקרן השתלמות הוא חשוב מכמה סיבות-
- הראשונה היא הקפדה על הגדלת החיסכון שלכם
- שמירה על אפקט הריבית דריבית
- הימנעות מהפסד תשואה פוטנציאלית
לכן, אם את יוצאת לחופשת לידה – בדקי מה קובע הסכם העבודה שלך לגבי הפקדות לקרן השתלמות. לעיתים ייתכן והמעסיק נדרש על פי ההסכם להמשיך להפקיד גם מעבר ל15 שבועות.
לסיכום- מה כדאי לזכור?
קרן השתלמות ממשיכה להיות מופקדת בתקופת חופשת הלידה החוקית (15 שבועות או עד 26 שבועות, תלוי בסטטוס). בתקופות של חל"ת – אין חובה למעסיק להפקיד. גם גברים זכאים להמשך הפקדות בתקופת חופשת הלידה לפי חוק.
שאלות נפוצות על קרן השתלמות בזמן חופשת לידה
כן, הוותק של הקופה ממשיך להיספר גם בזמן חופשת הלידה. בין אם מפקידים לקופה ובין אם לא. הותק של הקופה נספר מהמועד בו בוצעה הפקדה ראשונה לקופה.
לא. בזמן חל"ת אין חובה חוקית על המעסיק להפקיד ההשתלמות. חשוב לשים לב כי ייתכן ובהסכם העסקה יצוין אחרת ולכן חשוב לשים לב להסכם ההעסקה.
כן, ממש כמו שהנשים זכאיות קרן השתלמות ובאותם תנאים בדיוק. כל עוד זו חופשת לידה על פי חוק, המעסיק מחויב להמשיך ולהפקיד. מתום 15 השבועות הראשונים הזכאות לקרן השתלמות נגמרת.
הזכאות למשיכת כספים ו/או הוותק של הקופה לא נפגעים בעת הפסקת הפקדות. שימו לב כי רצף של 6 שנות ותק ממועד הפקדה ראשונה נדרשים בכל מקרה.